pátek 12. října 2007

Moorovský dokument zeleného hazla

Uvádím úsek diskuze přespěvatele pod nickem "Surfař" zaznamenáné pod článkem na serveru Neviditelny pes:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A071010_224425_p_spolecnost_wag&razeni=&strana=1

Diskutující Vlasta.on uvedl ve 4.35 odkaz http://zpravy.idnes.cz/goreuv-film-zkresluje-vedecka-fakta-rekl-soud-fo2-/zahranicni.asp?c=A071011_215851_zahranicni_zra , kde se referuje o rozsudku v případě Gorova filmu. Byl jsem dosti otřesen "objektivitou" našeho zpravodajství, a proto jsem se rozhodl podělit se s vámi všemi a pokusil jsem se doslovně přeložit článek, který podrobně rozsudek uvádí. Zdroj je na http://newparty.co.uk/articles/inaccuracies-gore.html .

Tento článek byl původně napsán po vydání prozatímního rozsudku Nejvyššího soudu, od té doby však byl vydán úplný rozsudek. Ve svém úplném rozsudku soudce uvedl devět nepřesností na rozdíl od 11 z předběžného rozsudku - dva sdružil dohromady a další vynechal. V zájmu jasnosti máme tímto způsobem revidované podrobnosti níže.

Rozhodnutí vlády distribuovat Al Goreův film "Nepohodlná pravda" byla předmětem soudní žaloby člena Nové strany Stewarta Dimmocka. Nejvyšší soud shledal, že film byl zavádějící v devíti ohledech a že průvodní poznámky navržené poradci ministra školství sloužily jen ke zvýšení politické propagandy ve filmu. Aby mohl být film promítán, vláda musí nejprve opravit směrnice (průvodní poznámky) určené učitelům a objasnit, že:


1.) Tento film je politický výtvor a propaguje jen jednu stranu polemiky.

2.) Pokud učitelé předvedou tento film bez tohoto objasnění, poruší paragraf 406 Zákona o vzdělání z r.1996 a budou shledáni vinnými z politické indoktrinace.

3) Na devět nepřesností musí být v ý s l o v n ě upozorněna školní mládež.

Tyto nepřesnosti jsou:

Film tvrdí, že tání sněhu (ledovce) na vrcholu Kilimandžára je důkaz globálního oteplování. Vládní expert byl nucen připustit, že to není správné. (Pozn. K úbytku dochází vlivem snížených srážek).

Film tvrdí, že vzorky jader z ledovcových vrtů prokazují, že rostoucí CO2 způsobuje zvýšení teploty po 650,000 let. Soud shledal, že film je matoucí: během tohoto období se zvýšení CO2 opožďovalo za zvýšením teploty o 800-2000 let.

Film zneužívá emotivní obrazy hurikánu Katrina a vnukuje myšlenku, že to bylo způsobeno globálním oteplováním. Vládní expert musel připustit, že je "nemožné" přisuzovat jednorázové události globálnímu oteplování.

Film ukazuje vysychání jezera Čad a tvrdí, že to bylo způsobeno globálním oteplováním. Vládní expert musel uznat, že toto není tento případ. (Jezero postupně vysychá už 10 000 let).

Film tvrdí, že jistá studie dokázala, že lední medvědi se utopili kvůli mizejícímu polárnímu ledu. Ukázalo se, že pan Gore měl studii chybně číst : ve skutečnosti se utopili čtyři lední medvědi a to bylo kvůli obzvlášť prudké bouři.

Film hrozí, že globální oteplování by mohlo zastavit Golfský proud a uvrhnout Evropu do doby ledové: žalobce dokázal, že to je vědecká nemožnost.

Film obviňuje globální oteplování z mizení druhů včetně poškozování a úbytku korálových útesů. Vláda nemohla najít žádný důkaz na podporu tohoto tvrzení.

Film sugeruje, že mořská hladina se může zvednout o 7m a způsobit vysídlení milionů lidí. Ve skutečnosti jsou důkazy, že očekávané zvednutí hladiny moře bude asi o 40cm v období příštích sto let a neexistuje žádná taková hrozba masivního stěhování.

Film tvrdí, že vzrůstající mořská hladina způsobila evakuaci jistých pacifických ostrovů na Nový Zéland. Vláda není schopna doložit toto tvrzení a soud usoudil, že to je falešné tvrzení.


Žádné komentáře: