středa 10. října 2007

Sezona rychlokvašek aneb zrod nuly

V poslední době jsme medii bombardováni, tím, co si myslí jakýsi Matěj Stropnický. Kdo je ten nikdo, který se tak z čista jasna objevil, a který by měl podle zákona o rychlokvaškách brzy zhasnout?

Sám Matěj Stropnický o sobě na stránkách http://www.matejstropnicky.cz :

Bc. Matěj Stropnický (1983) je novinář, zastupitel Městské části Praha 3 a místopředseda Republikové rady Strany zelených. Nadále spolupracuje s Literárními novinami, kde působil v letech 2003-6 jako redaktor. V devadesátých letech pobýval se svými rodiči hercem a diplomatem Martinem Stropnickým a scenáristkou Lucií Stropnickou rozenou Borovcovou v Lisabonu a Římě, kde studoval na anglo a frankofonních školách. Maturoval na Francouzském lyceu v Praze, nyní studuje FSV UK žurnalistiku a mezinárodní teritoriální studia. Ve volbách do Poslanecké sněmovny jej spolu s Danielou Matějkovou podpořil bývalý český prezident Václav Havel. Myslí si, že když se spojí mládí se schopnostmi, mohou se dít veliké věci.

„Myslí si, že když se spojí mládí se schopnostmi, mohou se dít veliké věci.“
To řekl Pol Pot? Nebo podpora Vaška Havloida má na někoho dojmout? Sotva!

Co člověka hned zaujme, že na něj vybafnou Stropnického oči, dále vidí další Stropnického fotku, tentokráte celou, to abychom poznaly, o koho se vlastně jedná. Mnozí o něm slyšely , ale prakticky ho nikdo nezná Mládence bych spíš typoval na člena nějaké klučící kapely, image si na to rozhodně pěstuje. Životopis je celkem chudý na to, že stránky jsou o tak narcisticky zaměřené osobnosti jako M. Stropnický. Také zábavné zdůraznění dosaženého vzdělání zkratkou Bc. by mohlo lecos napovědět. I já sám jsem dosáhnul vzdělání opravňující používat tuto zkratku, ale nikdy jsem neměl potřebu jí dávat na odiv. To většinou činí jedinci, kteří používají titulu jako štítu pro jejich nízké sebevědomí. Cože? Nízké sebevědomí? Vždyť je všude a ke všemu se vyjadřuje, pokud mu dá někdo prostor! Právě proto! Co jiného dokazuje neustálá touha po sebezviditelnění. Nakonec nás čeká to, co M. Stropnický někde řekl, napsal, co někdo napsal o něm atd. Nu což, pojďme dále.

V době, kdy už padla gloriola žurnalistiky, jako strážného psa demokracie, už člověka nedojme skutečnost, že někdo studuje žurnalistiku. Na záplavu novinářské žumpy dotírající na nás prakticky odkudkoliv, která běžně lže a pomlouvá kde koho, jsme si už zvykli. Psát článek dokáže kdekdo, operovat mozek už moc lidí neumí. Proto asi bude vždycky víc takových, jako M. Stropnický.

Teritoriální studia, co by to tak mohlo být? K čemu je to dobré? Asi k ničemu, ale dobře vypadá na vizitkách a možná se na to dají balit holky. Popravdě mě ani moc nezajímá, o co vlastně „go“. Dovolím si hádat, že se bude jednat o další žvanírnu, kterou studují lidé, kteří si myslí, že jsou intelektuálové. Bohužel se jedná o ten druh intelektuálů, které nelze využít ani jako stojan na toaletní papír na veřejných záchodcích. Měl bych pro ně radu, naberte směr Brusel, tam je taktových jako Vy velká koncentrace a určitě najdete práci jako úředník u EU.

Z názorů M. Stropnického se dá uvažovat, že jde o melounystického chequevarokomanče. Melounystického, protože jsou rudé marxistické žvásty zabaleny do líbivé ekologistické rétoriky. Tak, jako mnozí z jeho zelených kompadres, neví nic o energetice, ani o nějaké ekologii, což mu jeho vzdělání stěží mohlo umožnit. Chequervarokomanče, protože si ve straně hraje na rebela, kritika Bursíka z jeho strany je jako drzý štěkot ratlíka na obrovitého vlkodava. Byl to právě Bursík, který přivedl stranu k historickému volebnímu úspěchu. Bez něj by byli jen jedna z těch mimoparlamentních straniček, o kterých člověk slyší před volbami, kdy dostanou aspoň trochu pozornosti, víc nic. Bursík není Fidel a Stropnický není CheQuevara, pokud ovšem touží se navléknout do dřevěného saka, nemám nic proti.

M. Stropnický není nic neobvyklého. Je to typický představitel západoevropské levice, která debatovala o nutnosti likvidace kapitalismu a přitom si jezdila v mercedesech, které jim zaplatili rodiče z peněz, které tato poválečná generace v potu tváře vydělala. Typický salónní levičák vhodný jen jako kuriozita pro pobavení na večírcích. To, co ho tvoří je jen to vlastní rebelství a mediální humbuk kolem své osoby. Proto fandím M. Stropnickému, fandím mu, aby rozštěpil stranu zelených. Jen tak dál. V dalších volbách už je nikdo nezvolí. Media poleví v zájmu o jeho osobu a z M. Stropnického se stane jen druhořadý pisálek z hezkými tituly před jménem doživotně tyjícím ze jména otce.

Žádné komentáře: